Spānija Latvija: Šis blogs ir veltīts Latvijai un Spānijai, tāpēc raksti par Latviju lasāmi spāniski, bet raksti par Spāniju latviski. Blogā var atrast sākot ar receptēm līdz ceļojumu aprakstiem, tradīcijām un vienkārši interesantām lietām.

España Letonia: Este blog se dedica a Letonia y España por eso los artículos de Letonia están en español y los artículos de España en letón. ¡Descubre Letonia en este blog!

12 oct 2011

Spānijas nacionālā diena vai nacionālie svētki - Día de la Hispanidad o Fiesta Nacional de España

12.oktobris ir īpaši svarīga diena Spānijā, jo tiek svinēti nacionālie svētki. Cilvēki var apmeklēt militāro gājienu, kur piedalās arī karaliskā ģimene un valsts prezidents, apmeklēt muzejus pa velti līdz pat pulksten 12 naktī un, protams, tā ir brīvdiena visā valstī. Militārā gājiena apskate pieejama gan tikai Madridē, bet muzejus pa velti var apmeklēt arī citās pilsētās (bet ne visā Spānijā).


Mazliet no vēstures

Šajā dienā piemin Kristoforu Kolumbu (Cristoforo Colombo - tulkojot no itāļu valodas) jeb Kristobalu Kolonu (Cristóbal Colón - tulkojot no spāņu valodas), jo tieši 12.oktobrī viņš atklāja Ameriku. Ceļojumu apmaksāja Spānijas katoļu monarhi - Ferdinands no Aragonas un Izabella no Kastīlijas.

Pēc Amerikas atklāšanas (kaut arī pats Kolumbs domāja, ka bija aizbraucis uz Indiju) Spānijas katoļu monarhi sāka tās iekarošanu un tā radās Spāņu impērija. Mūsdienās šīs valstis jau ieguvušas neatkarību, bet joprojām tām ir daudz kas kopīgs ar Spāniju, piemēram, valoda un kultūra.Tāpēc 1492.gada 12.oktobris bija tik nozīmīga diena, ka to atzīmē ne tikai Spānijā, bet arī citās spāniski runājošās valstīs.

 Militārais gājiens

Gājienā tiek pārstāvētas visas armijas vienības: sauszemes, jūras un gaisa karaspēks. Visi velk savus oficiālos tērpus un rāda, ko katrs māk (ar ieročiem, ar armijas mašīnām, lidmažīnām).

Īpaši gājienā tiek gaidīts Spāņu jeb Ārzemnieju leģions (Legión Española). Vairāk lasiet rakstā ar nosaukumu "Spāņu leģions".

   


  


 


No hay comentarios:

Publicar un comentario