Gandrīz pirms gada mācījāmies gatavot tradicionālu auksto zupu ‘salmoreho’
(salmorejo), kas nāk no Andalūzijas. Nu kārta pienākusi vistradicionālākajai
spāņu ausktajai zupai ‘gaspačo’, kas labi pazīstama visā pasaulē. Katrā mājā to gatavo mazliet citādi, bet mēs šoreiz izvēlējāmies recepti no Havija receptēm.
Sastāvdaļas (2 personām):
Tomāti 500g
Zaļš pipars (var izmantot arī papriku) 60g
Gurķi 70g
Sīpoli 50g
Ķiploks 1 daiviņa
Olīveļļa 2 ēdamkarotes
Vīnetiķis 1 ēdamkarote
Sāls 1 tējkarote
Auksts ūdens
Nomazgājam tomātus un to vienā galā viegli iegriežam krustu, tas, lai vieglāk varētu novilkt ādu. Pēc tam uzvāram ūdeni un kad tas vārās, ieliekam tomātus uz kādām 2 minūtēm. Kad redzam, ka āda jau pati lobās nost, ņemam ārā un paliekam zem auksta ūdens. Pēc tam nomizojam.
Nomizojam arī piparu, sīpolu un gurķi un sagriežam gabalos. Ieliekam visu
vietā, kur tos blenderēsim, tātad liekam tomātus, piparu vai papriku, uz pusēm
sagrieztu ķiploka daiviņu (ieteicams izņemt daiviņas ‘serdi’, jo tā ir
visstiprākā ķiploka vieta), sīpolu, gurķi. Ņemam vērā, ka visam jābūt
sagrieztam gabaliņos. Kad tas izdarīts, sākam blenderēt, līdz iegūstam šķidru
masu bez jebkādiem dārzeņu gabaliņiem.

Gaspačo ir jābūt diezgan šķidram, ne tā kā salmoreho, jo gaspačo mēdz dzert
arī kā dzērienu. Ja tas ir pabiezs, tad pievienojam aukstu ūdeni. Uzmanīgi ar
ūdeni, jo vairāk ūdeni pievienojam, jo vairāk zaudējam gaspačo garšu.

Ja gribam nogaršot ko jaunu un savādāku,
varam pievienot arī gabaliņos sagrieztu ābolu vai meloni. Otra iespēja ir
pasniegt gaspačo kā dzērienu, šādā gadījumā varam pievienot ledus gabaliņus.
Interesanti, ka pēdējā laikā modē nākuši arbūza, ķiršu un citi gaspačo
veidi.
Labu apetīti!
No hay comentarios:
Publicar un comentario