Kalimočo (kalimotxo - basku valodā, calimocho - spāņu valodā) ir
atspirdzinošs dzēriens, kas pagatavots no kolas (Coca-cola) un lēta sarkanvīna.
Vārds ‘kalimočo’ radies 1970.gados. Tā izcelsme nav īsti zināma, bet pastāv vairākas versijas.
Populārākā
versija jau ir kļuvusi par leģendu. Darbība notiek Basku zemē 1972.gadā Algortas
pilsētas Puerto Vieho (Puerto Viejo) daļā. Iedomājamies pilsētas svētkus ar
visiem tiem piederošiem tirgotājiem, to skaitā dažādu dzērienu tirdzniecības
vietas ar bāra leti. Vienā no tādām tirgotāji pamanīja, ka pārdošanai domātais
vīns bija sabojājies un, pirms tā izmešanas, viņiem ienāca prātā doma sajaukt
to ar kādu citu dzērienu, lai nezaudētu naudu.
Sajaukuma izgudrotāji bija divi vīri, saukti Kalimero (Kalimero) un Močo
(Motxo). Cilvēkiem garšoja jaunizgudrotais kokteilis un viņiem par godu, to
sāka saukt par kalimočo. Līdz 1980.gadam dzēriens ātri kļuva pazīstams Basku
zemē un Navarrā, bet vēlāk jau visā Spānijā.
Pastāv arī otra
versija, kas stāsta, ka sajaukums jau no paša sākuma bijis vīns ar kolu. Šī
versija nāk no Itālijas, kad amerikāņu karavīri Otrā Pasaules kara laikā vēlējās
izmēģināt jaunu kokteili un sajauca sarkavīnu ar kolu.
Mūsdienās Spānijā
pieņemts pagatavot kalimočo jauniešu ballītēs (botellones), kad tas tiek
gatavots 5 litru pudelēs. Karstā laikā kalimočo iespējams nogaršot arī lielākā
daļa bāros.
Gatavojam
kalimočo
Sarkanvīns 1litrs
Coca-cola 1litrs
Atceramies, ka
attiecības ir viens pret vienu. Ja vēlamies tikai pagaršot kādu glāzi kalimočo,
tad 2 litri dzēriena būs daudz par daudz. Varbūt puslitrs no viena un otra
divām personām būtu pietiekami.
Vīna izvēle:
- Labāk izvēlēties lētu sarkanvīnu, jo ar labu vīnu garšo sliktāk un turklāt nav vērts bojāt labu vīnu.
- Ieteicams skābs vīns, jo kola jau pati par sevi ir salda.
- Spānijā pieņemts pirkt vīnu tetrapakās, jo tas ir gan lēts, gan slikts.
Ja gatavojam
kalimočo kādā tukšā plastmasas pudelē, ieteicams sākt ar vīnu un pēc tam tikai
liet kolu. Vēl tikai jāsakrata pudele, lai kokteilis būtu labi sajaukts un
gatavs. Ja kalimočo gatavojam kādā lielā krūzē, tad pirms pasniegšanas neaizmirstam
samaisīt.
Izmantotās interneta vietnes:
No hay comentarios:
Publicar un comentario