Spānija Latvija: Šis blogs ir veltīts Latvijai un Spānijai, tāpēc raksti par Latviju lasāmi spāniski, bet raksti par Spāniju latviski. Blogā var atrast sākot ar receptēm līdz ceļojumu aprakstiem, tradīcijām un vienkārši interesantām lietām.

España Letonia: Este blog se dedica a Letonia y España por eso los artículos de Letonia están en español y los artículos de España en letón. ¡Descubre Letonia en este blog!

22 dic 2011

Ziemassvētki Spānijā – Navidad en España


Ziemassvētkus Spānijā vairāk vai mazāk svin kā citās valstīs, kur dominē katoļticība. Ir arī kopīgas lietas ar Eiropas valstīm un Ameriku, piemēram, svinības ģimenē, rotājumi, dziesmas, ēdiens un tradīcija dāvināt, bet ir arī atšķirīgas lietas.

Ziemassvētku loterija

Ziemassvētki sākas 22.decembrī ar loterijas skatīšanos, lai pārliecinātos, vai šogad ir laimējuši. Ja tomēr ne, tad nākamgad. Ziemassvētku loterijas tiešraide ilgst vairākas stundas, bet par to sīkāk varam lasīt šeit.

Ziemassvētku vakars

Spāniski Ziemassvētku vakaru sauc ‘Nochebuena’ (Labā nakts). Tāpat kā visur citur pasaulē, tiek svinēts Jēzus piedzimšanas priekšvakars. Šajā vakarā ģimene kopīgi ēd vakariņas, ko nobeidz ar tipiskiem Ziemassvētku saldumiem – turronu, polvorones, marcipānu (sīkāk šeit), un dzied Ziemassvētku dziesmas ‘villancicos’ (vijansikos).


Galds, kā jau svētkos, ir bagātīgi klāts, bet tradicionāli ēdieni ir jūras veltes, zivis (sarkanais plaudis (besugo), jūras karūsa (dorada), asaris (lubina), heks (merluza)), sivēns (cochinillo), jēra gaļa (cordero), tītars (pavo), šķiņķis (jamón). Skaidrs, ka katrā reģionā un pat ģimenē ēd savādāk. Dzērienu vidū ir vīns, šampanietis un ‘cava’ (kava), kas ir spāņu šampanietis.

Bet pirms vakariņu ēšanas, tas ir pēc pusdienām, ir tradīcija iet iedzert alu jeb kā to sauc spāniski 'ir de cañas'. Vēl ļoti svarīga lieta ir karaļa uzruna, kas sākas 21:00.


Šajā vakarā sapulcējas tuvi un tāli radi un agrāk lielākā daļa cilvēku apmeklēja ‘gaiļa mesu’ (misa del gallo), kas sākas pusnaktī. Mesai dots šāds nosaukums, jo uzskata, ka tieši gailis pirmais paziņojis par Jēzus piedzimšanu.

Mājas ir izdekorētas, Betlēmes skats arī izveidots un ne katrā mājā, bet arvien vairāk tiek dekorētas eglītes (diemžēl mākslīgas).

25.decembris

Šai dienā svin Jēzus piedzimšanu Betlēmē. Tāpat kā Ziemassvētku vakarā, arī nākamajā dienā ģimene sanāk kopā un ēd pusdienas, bieži vien tai pašā vietā, kur svētku vakariņas vai kāda cita radinieka mājā. Katalonijā tieši šīs pusdienas uzskata par svarīgāku kā Ziemassvētku vakariņas. Mūsdienās arī Spānijā gaida Ziemassvētku vecīti (Papá Noel), īpaši Katalonijā.

No hay comentarios:

Publicar un comentario