La entrevista en español la podemos leer aquí.
La receta de Jacinto aquí.
Kā jau mums labi zināms, šajā blogā varam lasīt par Latviju un Spāniju. Parasti rakstām par tradicionāliem svētkiem, publicējam katrai tautai raksturīgas receptes un dažādu pilsētu aprakstus, bet šoreiz mums ir iespēja izlasīt pirmo bloga interviju un tā ir ar Hasinto (Jacinto). Galu galā, kam gan var būt lielāka saikne starp Spāniju un Latviju kā spānim, kurš dzīvo Rīgā, kur ir atvēris spāņu restorānu „Madride”.
La receta de Jacinto aquí.
Kā jau mums labi zināms, šajā blogā varam lasīt par Latviju un Spāniju. Parasti rakstām par tradicionāliem svētkiem, publicējam katrai tautai raksturīgas receptes un dažādu pilsētu aprakstus, bet šoreiz mums ir iespēja izlasīt pirmo bloga interviju un tā ir ar Hasinto (Jacinto). Galu galā, kam gan var būt lielāka saikne starp Spāniju un Latviju kā spānim, kurš dzīvo Rīgā, kur ir atvēris spāņu restorānu „Madride”.
Sveiks! Kā iet?
Sveika! Ļoti labi, man ir prieks sniegt tev interviju.
Interviju sāksim ar Spāniju.
Pastāsti mums mazliet par savu dzīvi Spānijā.
Es esmu no Madrides. Iepriekš dzīvoju Madridē, bet brīvdienas un atvaļinājumus
mēdzu pavadīt Palensijā (Palencia), manas mammas dzimtajā pilsētā, kura man
vienmēr bijusi mīļa. Lielāko daļu savas profesionālās darbības strādāju
celtniecības uzņēmumos kā rasētājs un darbu uzraugs.
Kā tev patīk dzīve Latvijā?
Kāpēc tieši Latvija?
Esmu apmierināts ar dzīvi Latvijā, jo man ļoti patīk šī valsts. Man Latvija
nebija nejauša izvēle, mana sieva ir latviete, mēs iepazināmies Spānijā, kad
viņa bija atbraukusi atpūsties. Vairākus gadus dzīvojām šķirti, tiekoties tikai
atvaļinājumu vai brīvdienu laikā gan Spānijā, gan Latvijā kā arī citās Eiropas
valstīs, līdz beidzot izlēmu meklēt laimi Latvijā.
Pirms doties uz Latviju, zināji
kaut ko par šo valsti?
Patiesībā ļoti maz. Zināju, ka tā ir maza valsts, kura atrodas Eiropas
ziemeļaustrumos un agrāk bija iekļauta Padomju Savienībā. Vēl par Latviju biju
dzirdējis sakarā ar tās sportistu sasniegumiem.
Kādi bija tavi pirmie iespaidi?
Tie bija ļoti dažādi. Mani pirmie ceļojumi uz Latviju bija divos pretējos gadalaikos,
pirmā reize bija decembra sākums, bet otrā jūnija vids. Pirmajā reizē mani
pārsteidza gaismas trūkums un aukstums, kaut arī nebija ļoti auksti, taču es nekad
nebiju piedzīvojis tādu aukstumu Spānijā. Man viss likās skumji gaismas trūkuma
dēļ un tāpēc, ka debesis bija nomākušās. Otrā reize bija pavisam citāda. Man
patika gaismas daudzums. Mani pārsteidza, ka jau trijos no rīta ir gaišs, gaisma
man traucēja gulēt. Skaistie Rīgas parki un visa daba ārpus pilsētas bija
dzīvības pilni, man ļoti patika.
Cik gadus jau dzīvo Latvijā?
Februārī palika divi gadi kopš manas ierašanās Latvijā.
Kur esi paspējis pabūt Latvijā?
Tajās reizēs, kad pavadīju brīvdienās un divos gados kopš šeit dzīvoju, man
liekas, ka esmu iepazinis Latvijas daudzveidību. Esmu pabijis Latvijas
pludmalēs Liepājā, Jūrkalnē, Jūrmalā, Rīgā, Lilastē un Saulkrastos, tās visas
ir skaistas. Esmu bijis Siguldā, Gaujas Nacionālajā parkā un Līgatnes
zooloģiskajā dārzā, skaistas vietas. Kuldīga, pēc manām domām, ir viena no
visskaistākajām Latvijas pilsētām. Jāpiemin arī Cēsis un tās pils, vienreizējā
Rundāles pils ar saviem dārziem. Galvaspilsētā man ļoti patīk Vecrīga,
Jūgendstila rajons, kur man ir paveicies arī dzīvot un, protams, parki.
Kā iet ar latviešu valodu?
Man nepadodas valodas, iet grūti, bet pamazām cenošos to apgūt.
Vari mums pastāstīt par kādām
latviešu paražām, kas tev likās dīvainas?
Patiesību sakot, pēc diviem šeit nodzīvotiem gadiem, nav nekas, kas mani
pārsteidz.
Ko domā par latviešiem
salīdzinājumā ar spāņiem?
Latvieši ir ļoti laipni, bet sākotnēji mazliet atturīgi vēsi.
Un kā ar latviešu ēdieniem?
Māki pagatavot kādu latviešu ēdienu? Varbūt, ka ir kas tāds, kas tev nepavisam
negaršo un kaut kas, pēc kā skumsti.
Latviešu ēdieni ļoti atšķiras no spāņu ēdieniem. Ir lietas, kas man ļoti
garšo, kā piemēram, vinegrets, kartupeļu pankūkas ar skābo krējumu un
mazssālītu lasi. Interesanti, ka Ziemassvētkos šo ēdienu pagatavoju savai
ģimenei Spānijā un visi bija sajūsmā. Vēl man garšo cepetis un putraimu desa (asinsdesa). Man ļoti garšo
dažādi saldie ēdieni ar biezpienu, piemēram, biezpiena sieriņš un
biezpienmaize.
Mājās laiku pa laikam pagatavoju kādu latviešu ēdienu. Ja man jānosauc kaut
kas, kas man ļoti negaršo, tad tā ir skābeņu zupa. Skābenes man atgādina
spinātus, kuri arī man negaršo.
Ir daudzi produkti, ko izmantoju gatavojot spāņu ēdienus, kā piemēram,
jūras veltes, desas, gaļa, siers un citi. Ir tikai viena lieta, pēc kā ļoti
ilgojos un kura nav Latvijā, tā ir īpaši kūpināta un pagatavota cūkgaļa (lomo
embuchado). Vēl man pietrūkst maize ar ceptu kalmāru. Latvijā var nopirkt
kalmārus, bet tie garšo citādi. Kā vēl viena lieta, kas man pietrūkst, ir
čurros (spāņu virtuļi). Spānijā brokastīs mēdzu dzert kafiju ar čurros, bet
šeit nevaru.
Ja jau runājam par ēdienu, tad
zinām, ka Rīgā esi atvēris spāņu restorānu „Madride”. Vai vari pastāstīt sīkāk?
Kā radās ideja?
Jā, cīnāmies savā mazajā spāņu uzkodu bārā (bar de tapas) „Madride”, dodot
iespēju šejienes cilvēkiem iepazīt spāņu ēdienus. Stāstam par to, kā tas
notika, ir divas daļas. Pirmā, pārceļoties šeit uz dzīvi es meklēju darbu
Latvijā, un otrā, pēc vairākām ballītēm ar draugiem, kurās es gatavoju spāņu
ēdienus, redzot, ka cilvēkiem tiešām garšoja manis pagatavotais, nolēmām, ka
varētu atvērt spāņu restorānu.
Kādus spāņu ēdienus piedāvājat
restorānā?
Cenšamies dot iespēju iepazīt dažādus tradicionālus spāņu ēdienus, kā
piemēram, uzkodas ar desu, gaļu, jūras veltēm, sieru u.c. Piedāvājam arī spāņu
tortiļju ar šampiņjoniem, zilo sieru, šķiņķi, pildītus piparus, kroketes ar
šķiņķi; ziemā – zupas, sautējumus ar gaļu un zivīm. Tagad, kad iestājies
siltais laiks, ir iespēja nobaudīt aukstās zupas: gaspačo (gazpacho), salmoreho
(salmorejo), ahoblanko (ajoblanco) u.c. Piektdienās parasti mēdzam pagatavot
kaut ko īpašu, kā piemēram, paeļju (paella), melnos rīsus (arroz negro),
pupiņu sautējumu (fabada), madridiešu sautējumu (cocido madrileño), vērša asti
sarkanvīnā (rabo de toro en vino tinto).
Piedāvājam arī iespēju iepazīt dažādus dzērienus ar vīnu: kalimočo (kalimotxo/ calimocho
- sarkanvīns ar kolu), rebuhito (rebujito – heress jeb šerijs ar Sprite) un sangriju
(sangría).
Kam cilvēki dod priekšroku un
kas patīk mazāk?
Kopumā ņemot, cilvēkiem garšo visi ēdieni, bet varbūt vairāk izvēlas
šķiņķi, ķiplokā apceptas garneles, mīdijas baltvīna mērcē, pildītos piparus,
kroketes un paeļju.
Mums ēdienkartē nav nekas tāds, kas klientiem nepatiktu, jo gadījumā, ja
kādam ēdienam nav piekrišana, to izņemam no ēdienkartes un meklējam citus ēdienus,
ko piedāvāt.
Ko tev vislabāk patīk gatavot?
Man ļoti patīk gatavot paeļjas, lai arī tas ir darbietilpīgs process, bet
tas ir īpašs ēdiens. Vēl man patīk gatavot mīdijas baltvīna mērcē, vienkārši
pagatavojams ēdiens, bet ar izcilu rezultātu.
Kas ir tavs iecienītākais spāņu
un latviešu ēdiens?
Man ir daudzi iecienīti spāņu ēdieni, bet kā īpašus varētu izcelt vērša
asti un madridiešu sautējumu. No latviešu ēdieniem noteikti izceltu cepeti ar sautētiem
kāpostiem un vārītiem kartupeļiem, kas kā zināms, daudz tiek ēsts Ziemassvētku
laikā.
Produktus, ko izmanto ēdienu
gatavošanā, nāk no Spānijas?
Desas, sieri un olīves nāk no Spānijas. Jūras veltes nāk dažādām valstīm.
Ēdiena gatavošanai izmantoju Latvijā ražotu gaļu, bet dārzeņu izmantošana ir
atkarīga no sezonas. Vienmēr, kad tas ir iespējams, izmantoju Latvijas ražu:
tomātus, kabačus, salātus, sīpolus, piparus... Tie ir ļoti kvalitatīvi.
Es pati dzīvoju Spānijā un šeit
gatavoju latviešu ēdienus, bet ir gadījumi, kad tie negaršo tā, kā Latvijā,
izmantojot spāņu produktus. Tev tā ir gadījies, gatavojot spāņu ēdienus? Ko
dari šādā gadījumā?
Man liekas, ka ēdieni garšo gandrīz tāpat kā Spānijā, vissvarīgākais ir
izmantot kvalitatīvus produktus.
Beidzot interviju, vēlamies tev
lūgt padomus, kas noderētu spāņiem, kas dodas uz Latviju, un latviešiem, kas
dodas uz Spāniju. Kas būtu jāņem vērā? Ko noteikti vajadzēju apskatīt?
Es visiem, kā spāņiem, tā arī latviešiem, vēlētos ieteikt, lai nevadās pēc
izveidojušiem stereotipiem un meklē
vairāk, abās valstīts ir daudz interesantu lietu. Latviešiem varētu ieteikt daudz
skaistu vietu Spānijā, ne tikai Spānijas austrumus un Andalūziju. Ir vērts
apskatīt arī Kastīliju un Leonu (Castilla y León), Kastīliju Lamanču (Castilla
La Mancha), Ekstremadūru (Extremadura), Aragonu (Aragón), Kantabrijas piekrasti
(cornisa Cantábrica): Galīsiju, Astūriju, Kantabriju un Basku zemi. Spāņiem
iesaku nogaršot latviešu alu. Ja Spānija ir vīna valsts, tad Latvija alus
valsts. Latvijā ir ļoti daudz alus darītavas un visus alus ir vērts nogaršot.
Paldies par interviju un vēlam
tev veiksmi!
Paldies tev un sveiciens visiem!
No hay comentarios:
Publicar un comentario