Spānija Latvija: Šis blogs ir veltīts Latvijai un Spānijai, tāpēc raksti par Latviju lasāmi spāniski, bet raksti par Spāniju latviski. Blogā var atrast sākot ar receptēm līdz ceļojumu aprakstiem, tradīcijām un vienkārši interesantām lietām.

España Letonia: Este blog se dedica a Letonia y España por eso los artículos de Letonia están en español y los artículos de España en letón. ¡Descubre Letonia en este blog!

25 jun 2012

Apbrīnojamas vietas Spānijā 1: Pedrasa - Una ruta maravillosa en España 1: Pedraza

Ja kaut ko ir vērts apskatīt Spānijā, tad tās ir mazās pilsētiņas un ciemati, kas to padara neatkārtojamu. Šoreiz mūsu ceļi ved uz Segoviju. Tā ievērojama ar savu akveduktu, bet ne par to ir stāsts. Mēs ceļosim uz Pedrasu (Pedraza), Sepulvedu  (Sepúlveda) un Svētā Frutos kapelu (Ermita de San Frutos).

Visas šīs trīs vietas iespējams apskatīt vienā dienā, protams, mums nepieciešams kāds transportlīdzeklis.

Madride                    → Pedrasa                   = 126 km
Pedrasa                     → Sepulveda               = 30 km
Sepulveda                 → Svētā Frutos kapela = 20 km
Svētā Frutos kapela  →  Madride                  = 140 km

Uz Pedrasu

Ekskursiju sākam ar braucienu uz Pedrasu. Tā ir apbrīnojami skaista un senatnīga vieta.

Pedrasa ir ļoti sena un par tās apdzīvotību arī liecina tur atrastā keramika, kas saglabājusies no IV gadsimta p.m.ē., bet mūsdienās tur aizbraucot varam izbaudīt viduslaiku gaisotni. Interesanti, ka Pedrasā visas izkārtnes un reklāmas ir kokā grebtas vai arī gleznotas, lai nepazaudētu senatnes vēsmu mūsdienu vidē.


Ciema durvis - Puerta de la villa

Lai iekļūtu un izkļūtu no Pedrasas, mums ir tikai viena iespēja, ciema durvis. Tās uzbūvētas XI gadsimtā un atjaunotas XVI gadsimtā, Pedrasas kunga Iņigo Fernandess de Velasko (Iñigo Fernández de Velasco) laikā, tāpēc šī kunga ģērboni varam redzēt virs durvīm. Tās veidotas no koka un vairākus gadsimtus naktēs tās tika slēgtas, tātad neviens nevarēja ne izkļūt, ne ieklūt ciemā.




Pedrasas pils - Castillo de Pedraza

Pils ir cietoksnis, kas uzcelts XIII gadsimtā, pārbūvēts XV gadsimtā un kam viektas reformas arī XI gadsimtā. Pēdējo reformu laikā tika uzcelts lielais aizsargmūris, kas savienots ar galveno torni, un izrakts arī aizsarggrāvis.

1926.gadā gleznotājs Ignasio Suloaga (Ignacio Zuloaga) nopirka pili un to restaurēja, tur izveidojot savu darbnīcu. Suloagas mantinieki adaptēja vienu no pils torņiem, lai tur varētu izstādīt daļu no gleznotāja darbiem.

Īsumā par pils vēsturi varētu teikt, ka tur dzīvojuši karaļi, karavīri, cietumnieki, gleznotājs līdz visbeidzot tas pārvērsts par muzeju.

Kultūra

Pedrasa ievērojama ar savām Sveču naktīm, kad tiek izslēgts viss ciema apgaismojums, pat aizvērti visi logi, lai istabas gaisma netraucē šim vienreizējam notikumam, un visā ciemā tiek iedegtas sveces. Sveču nakts tiek svinēta jūlija pirmajā un otrajā sestdienā.

No 7.-12.septembrim Pedrasa svin svētkus par godu Karraskala jaunavai (Virgen del Carrascal). Īpaši nozīmīgs ir gājiens ar jaunavas figūru, kas tiek svinēts 8.septembrī, un buļļu skrējiens 9.septembrī.

Ēdieni

Pie tradicionāliem ēdieniem jāpiemin jēra cepetis (cordero asado), Lagranhas pupas (judión de la Granja), sivēna cepetis (cochinillo asado) un segoviešu ponče (ponche segoviano – segoviešu kūciņa).



Filmas

Bet tas vēl nav viss. Ņemot vērā, cik iespaidīga un cik labi saglabājusies ir šī vieta, tad loģiski, ka tas ir arī labs materiāls filmām un seriāliem. Pedrasā uzņemtas ne tikai spāņu filmas, seriāli (¨Toledo¨, ¨Isabel¨, ¨Águila Roja¨) un reklāmas, bet arī citu valstu filmas. Dažu filmu plakātus varam apskatīt bildē.



Tālāk dosimies uz Sepulvedu, bet par to nākamajā rakstā.

No hay comentarios:

Publicar un comentario