Spānija Latvija: Šis blogs ir veltīts Latvijai un Spānijai, tāpēc raksti par Latviju lasāmi spāniski, bet raksti par Spāniju latviski. Blogā var atrast sākot ar receptēm līdz ceļojumu aprakstiem, tradīcijām un vienkārši interesantām lietām.

España Letonia: Este blog se dedica a Letonia y España por eso los artículos de Letonia están en español y los artículos de España en letón. ¡Descubre Letonia en este blog!

7 may 2013

Dzīve Spānijas mazpilsētā - La Vida en el Pueblo


Nu jau gandrīz gads pagājis kopš Madride tika nomainīta pret vienu no Spānijas mazpilsētām Don Benito. Dzīvi nevar ne salīdzināt ar galvaspilsētā piedzīvoto un redzēto, bet tas nemaz nenozīmē, ka tā šeit ir sliktāka. Katrā vietā ir savi plusi un mīnusi.



Sākšu ar lietām, kas mani pārsteidza, uzsākot dzīvi mazpilsētā. Viena no tām, ka mājām jābūt nevainojami tīrām. Rodas priekšstats, ka tās tiek tīrītas katru dienu. Aizmirsu piebilst, ka zīme, ka māja ir tīra ir tad, ja gaisā jūtama tīrīšanas līdzekļu smarža vai smaka (kā nu kuram). Lieta tāda, ka ietve, kas ved gar māju, arī jātīra ar tiem pašiem tīrīšanas līdzekļiem, vislabāk jau ar dezinfekcijas līdzekļiem, lai visi jūt, ka viss ir tīrs. Pats par sevi saprotams, ka netīrais ūdens ar dezinfekcijas līdzekli tiek izliets uz ielas. It īpaši vasarā ir jauki pastaigāties ar zandalēm kājās un pie reizes tās dezinficēt.

Kad ejam gar daudzstāvu mājām, jābūt īpaši uzmanīgiem, jo viss, kas mājā netīrs (neiet runa par atkritumiem), tiek mests uz ielas, piemēram, saslaucītie putekļi vai arī tiek tīrīta kāda birste un viss, kas nav vajadzīgs, laukā pa logu vai balkonu.

Vadīt mašīnu ir īsts murgs. Pagrieziena rādītāji neeksistē, bet eksistē lērums guļošie policisti, liekas, ka tie šeit ir modē, jo uz vienas vidēja izmēra mazpilsētas ielas, kas nemaz nav gara, var būt līdz pat pieciem guļošiem policistiem. Ja tuvumā ir skolas,tad tas var pārvērsties par visļaunāko murgu. Jāpiemin, ka, lai arī katram ir cits izmērs, šie guļošie policisti ir ļoti augsti. Man tos patīk saukt par ‘mākslīgiem kalniem’.

Ja kādreiz esam kādā mazpilsētā un nezinām, kur atstāt mašīnu, tad nav jāuztraucas, der jebkura vieta, jāatceras tikai ieslēgt avārijas gaismas. Un, ja es saku jebkura vieta, tad tā arī domāju, pat ielas vidus der. Ja gribam parunāties ar kādu paziņu vai draugu, kāpēc neapstāties ielas vidū un neparunātu un šeit gan runa iet gan par gājējiem, gan par autovadītājiem.


Ceļošana ar sabiedrisko transportu kļūst ļoti grūta, jo, ja Madridē autobusi iet visu cauru dienu un uz visām pusēm, tad šeit labi, ja vienu vai divas reizes dienā uz blakus pilsētām, tāpēc  katram šeit ir pa mašīnai.

Ja vajag nokārtot kādus dokumentus, tad jārēķinās, ka var paiet mēneši līdz dabūsi iecerēto. Tevi var sūtīt no vietas uz otru un beigās sūtīt atpakaļ pie cilvēka, pie kura jau biji no sākuma, kurš nezināja, ka viņam tas bija jādara. Valsts iestādēs valda haoss. Kad gāju deklarēt savu dzīvesvietu, man bija jāgaida pie galda, kad sieviete, kurai mani bija jāapkalpo, pabeigs runāt pa telefonu ar savu draudzeni. Tika runāts par visu ko, sākot ar ārsta apmeklējumu, līdz pat ģimenes dzīvei un viņai pat netraucēja klausītāji.

Nu nav jau tā, ka viss ir tik slikti. Ir arī labas lietas. Mazpilsētas dzīve ir daudz mierīgāka, lai arī dažreiz pietrūkst lielpilsētas kņadas un dažādība izklaides ziņā. Protams, izdevumi ir mazāki, īre ir daudz lētāka. Ja Madridē var izīrēt 50 m2 dzīvokli pa 600 eiro plus komunālie maksājumi, tad šeit jau divstāvu mājiņu pa 300 eiro plus pārējie maksājumi.

Visur iespējams nokļūt kājām, kas nozīmē, ka nav transporta izdevumi, bet, ja esam īpaši slinki, tad ar līkumošanu varam nonākt galamērķī ar mašīnu. Kāpēc ar līkumošanu? Tāpēc, ka Don Benito lielākā daļa ielas ir vienvirziena.

Šeit ģimene ir ļoti svarīga, jo lielāka ģimene, jo vairāk pazīšanās, jo vairāk iespējas visdažādākās jomās, kas nekad nenāk par sliktu. Ģimene vienmēr tev palīdzēs jebkurā laimē vai nelaimē, lūgsi to vai ne. Mātes ir ģimenes galvas un vīri jūtas ļoti labi, ka viņiem nav jāizlemj, jo par visu parūpējas sievas.

Tradīcija, kas man patīk, ir nesēdēt mājās, bet iet pastaigāties, lai arī vasarā tās būtu bāru terases. Bāri šeit domāti spāņu izpratnē, kas nozīmē, ka jebkurā laikā vari iedzert kādu atspirdzinošu dzērienu, uzēst uzkodas (slavenās tapas) un izbaudīt labo laiku. Īpaši nedēļas nogalēs centrs ir piebāzts ar cilvēkiem, kas vienkārši izbauda labo laiku, vai arī dodas iepirkties. Cilvēki lielu uzmanību pievērš savam izskatam, visam jābūt nevainojami saskaņotam vai arī vienkārši pēc pēdējās modes kliedziena.


Tās nu ir tās lietas, ko esmu iepazinusi šajā mazpilsētā, kas mani ir pārsteigušas labā un sliktā ziņā. Varbūt kāds vēl var papildināt jau šeit pieminētās lietas, ņemot vērā savu pieredzi. Laipni lūgti!

P.S. Pēdējās divās bildēs nav redzams Don Benito.

4 comentarios:

  1. Acabo de descubrir este blog y me parece estupendo!! Viví por un año en Letonia y me enamoré de ese país, así que volví un par de años después y aún sueño con poder vivir allí... Hasta que eso sea posible me alegra poder "estar en contacto" con Letonia gracias a espacios en internet tan formidables como el tuyo; te sigo desde ahora. Enhorabuena y gracias por tu trabajo :)

    ResponderEliminar
  2. Querría consultarte algunas cosas específicas sobre Letonia; es posible alguna forma contacto?

    ResponderEliminar