Spānija Latvija: Šis blogs ir veltīts Latvijai un Spānijai, tāpēc raksti par Latviju lasāmi spāniski, bet raksti par Spāniju latviski. Blogā var atrast sākot ar receptēm līdz ceļojumu aprakstiem, tradīcijām un vienkārši interesantām lietām.

España Letonia: Este blog se dedica a Letonia y España por eso los artículos de Letonia están en español y los artículos de España en letón. ¡Descubre Letonia en este blog!

21 jul 2012

Gaspačo - Gazpacho


Gandrīz pirms gada mācījāmies gatavot tradicionālu auksto zupu ‘salmoreho’ (salmorejo), kas nāk no Andalūzijas. Nu kārta pienākusi vistradicionālākajai spāņu ausktajai zupai ‘gaspačo’, kas labi pazīstama visā pasaulē. Katrā mājā to gatavo mazliet citādi, bet mēs šoreiz izvēlējāmies recepti no Havija receptēm.

Sastāvdaļas (2 personām):

Tomāti                                                     500g
Zaļš pipars (var izmantot arī papriku)      60g
Gurķi                                                       70g
Sīpoli                                                       50g
Ķiploks                                                   1 daiviņa
Olīveļļa                                                   2 ēdamkarotes
Vīnetiķis                                                 1 ēdamkarote
Sāls                                                        1 tējkarote
Auksts ūdens


Nomazgājam tomātus un to vienā galā viegli iegriežam krustu, tas, lai vieglāk varētu novilkt ādu. Pēc tam uzvāram ūdeni un kad tas vārās, ieliekam tomātus uz kādām 2 minūtēm. Kad redzam, ka āda jau pati lobās nost, ņemam ārā un paliekam zem auksta ūdens. Pēc tam nomizojam.

Nomizojam arī piparu, sīpolu un gurķi un sagriežam gabalos. Ieliekam visu vietā, kur tos blenderēsim, tātad liekam tomātus, piparu vai papriku, uz pusēm sagrieztu ķiploka daiviņu (ieteicams izņemt daiviņas ‘serdi’, jo tā ir visstiprākā ķiploka vieta), sīpolu, gurķi. Ņemam vērā, ka visam jābūt sagrieztam gabaliņos. Kad tas izdarīts, sākam blenderēt, līdz iegūstam šķidru masu bez jebkādiem dārzeņu gabaliņiem.

Kad tas gatavs, pievienojam sāli, olīveļļu un vīnetiķi. Sablenderējam un pagaršojam, ja vēlamies vairāk sāli, olīveļļu vai vīnetiķi, šis ir brīdis, lai tos pievienotu, vēlreiz sablenderētu un nogaršotu.

Gaspačo ir jābūt diezgan šķidram, ne tā kā salmoreho, jo gaspačo mēdz dzert arī kā dzērienu. Ja tas ir pabiezs, tad pievienojam aukstu ūdeni. Uzmanīgi ar ūdeni, jo vairāk ūdeni pievienojam, jo vairāk zaudējam gaspačo garšu.

Zupai jābūt ļoti aukstai, tāpēc, kad tā gatava, to ieliekam ledusskapī, lai atdziest. Gaspačo varam pasniegt kā zupu, pirms likšanas galdā tai pievienojot sagrieztu vārītu olu, šķiņķi, maizi. 

Ja gribam nogaršot ko jaunu un savādāku, varam pievienot arī gabaliņos sagrieztu ābolu vai meloni. Otra iespēja ir pasniegt gaspačo kā dzērienu, šādā gadījumā varam pievienot ledus gabaliņus.



Interesanti, ka pēdējā laikā modē nākuši arbūza, ķiršu un citi gaspačo veidi. 



Labu apetīti!

No hay comentarios:

Publicar un comentario