Spānija Latvija: Šis blogs ir veltīts Latvijai un Spānijai, tāpēc raksti par Latviju lasāmi spāniski, bet raksti par Spāniju latviski. Blogā var atrast sākot ar receptēm līdz ceļojumu aprakstiem, tradīcijām un vienkārši interesantām lietām.

España Letonia: Este blog se dedica a Letonia y España por eso los artículos de Letonia están en español y los artículos de España en letón. ¡Descubre Letonia en este blog!

11 dic 2011

Ziemassvētku saldumi Spānijā – Dulces Navideños en España


Jau sākoties Ziemassvētku laikam (ar pirmo adventi) veikalos ir iespējams iegādāties tradicionālos Ziemassvētku saldumus, kas nav mazums. Tos ne tikai iespējams iegādāties, bet, protams, ka viena daļa cilvēku tos gatavo arī  paši savām rokām.

Šo saldumu ražošana sākas vairākus mēnešus pirms Ziemassvētkiem, lai pēkšņi neaptrūktos šie tik ļoti garšīgie saldumi.

Ir vairāki veidi:
  • Mantekados (mantecados)
  • Polvorones (polvorones)
  • Turrons (turrón)
  • Marcipāns (mazapán)
  • Ziemassvētku stumbrs (tronco de Navidad)
  • Marķīzes (marquesas)
  • Panetone (panettone)
  • Ohaldrinas (hojaldrinas)
  • Alfahores (alfajores)
  • Vīna rosko (rosco de vino)
  • Peladija (peladilla)
  • Ķēniņu roskons (roscón de Reyes)
Skan skaisti, bet kādi tad īsti ir šie pieminētie saldumi un no kā tie taisīti.
  • Mantekados – apaļa smalkmaizīte, sastāvdaļas: cūkas tauki, cukurs, milti, olas dzeltenums, kanēlis. To visu sajaucot iegūstam masu, no kuras veidojam smalkmaizītes apaļā formā un pēc tam liekam apmēram stundu krāsni. Ir dažādi mantekado veidi, ar kakao, šokolādi, citronu, riekstiem, kokosriekstiem u.t.t. Tie nāk no Estepas (Andalūzija)
 
  • Polvorones – arī ir smalkmaizītes. To nosaukums cēlies no ‘polvo’, kas nozīmē ‘putekļi’, jo ēdot tiem mutē pārvēršas pulverī, sava veida ‘putekļos’. Uzskata, ka vislabākie nāk no jau pieminētās Estepas (Andalūzija) un Tordesijas (Tordesillas), kas atrodas Kastīlijā un Leonā (Castilla y León). Arī polvornes ir pieejami ar vairākām garšām.
 
  • Turrons – arābu izcelsmes saldumi. Turronu varētu salīdzināt ar šokolādi. To ražo Hihonā (Jijona), kas atrodas Alikantē (Alicante). Tur radušies divi turrona veidi: Hihonas turrons (turrón de Jijona) jeb mīksto turronu un Alikantes turronu (turrón de Alicante) jeb cieto turronu. Populārs ir arī turrons akmens stilā (turrón a la piedra), jo tas tiešām ir ļoti ciets, jo tam pievieno madeles un medu. Visumā ir ļoti daudzi turrona veidi: ar sauso augļu sajaukumu, šokolādi, olas dzeltenumu, marcipāna u.c. 
 
  • Marcipāns – šie arābu izcelsmes saldumi pazīstami arī Latvijā, bet Spānijā Toledo ir tā pilsēta, kas slavena ar marcipānu ražošanu. Toledo veikalos var redzēt dažnedažādus mākslas darbus veidotus no marcipāna, piemēram, Toledo skaistākos apskates objektus. Tos veido dažādās formās un tie var būt pildīti ar ievārījumu vai olas dzeltenumu.
  • Ziemassvētku stumbrs – ir ruletveidīgs saldais ēdiens, kas veidots stumbra formā un dekorēts ar marcipāna lapām. Stumbrs ir izvēlēts  tāpēc, ka tas simbolizē malku, kas novietota kamīnā.
 
  • Marķīzes – tās ir ļoti mīkstas kvadrātveida smalkmaizītes, kur svarīgas sastāvdaļas ir mandeles un marcipāns. Tās pārklāj ar pūdercukuru.
 
  • Panetone – tas ir līdzīgs keksim. Tas ir apaļš, augsts un dekorēts ar marmelādas gabaliņiem. Panetonem ir itāļu izcelsme, Spānijā to sauc arī par ‘Zelta maizi’ (Pan de oro).  Tā nosaukums itāļu valodā radies 15.gadsimtā no kalpa vārdā Toni, kurš to pagatoja savam hercogam Ziemassvētku pusdienās saldajā ēdienā un tā kā tam nebija nosaukuma, tad hercogs to nodēvēja par ‘Pan de Toni’ (Toni maizi). Laikam ejot nosaukums pamazām pārveidojās par ‘panettone’.
 
  • Ohaldrinas – tās ir līdzīgas matekado un polvorones, bet veidotas no kārtainās mīklas.
 
  • Alfahores – arī šim saldumam ir arābu izcelsme. To pagatavo no sausiem augļiem, medus un garšvielām, kuru vidū izceļas kanēlis. Tie ir divi cepumi, kuru vidus pildīts ar medu, ievārījumu un citiem gardumiem. Uzskata, ka visgaršīgākās alfahores tiek ražotas Andalūzijā.
 
  • Vīna rosko – tā pagatavošanā izmanto Malagas vīnu, ko ražo no muskata vīnogām, kas tam piešķir īpašu garšu. Tie ir apaļi un caurumiņu vidū. Ir dažādi vīna rosko veidi, ko gatavo Malagā un tās apkārtnē.
 
  • Peladija – ir mandele cukura glazūrā, kas īpaši tipiska Valensijā (Valencia).
 
  • Ķēniņu roskons – ir torte, ko ēd 6.janvārī ‘Trīs Ķēniņu dienā’ (El Día de los Reyes Magos), kas Latvijā pazīstama kā ‘Zvaigznes diena’. Tā ir rotāta ar marmelādes gabaliņiem  un sausiem augļiem. Ķēniņu roskona ēšana arī apvīta ar tradīcijām, par kurām varat lasīt rakstā, kas veltīts ‘Trim Ķēniņiem’.
    Lielākā daļā spāņu Ziemassvētku saldumu sastāvā ir mandeles vai kāda cita veida rieksti vai sausie augļi, marmelāde, rozīnes un citi. Polvorones, mantekados un alfahores pirms ēšanas kārtīgi jāsaspiež plaukstā, lai tos varētu ērti apēst, jo citādi tie var sadalīties mazās drupatās un tad ēšana ir gandrīz iespējama tikai ar karotīti. Šos pašus saldumus ēdot, tie mutē pārvēršas drupatās un tad ir iespēja paķircināt kādu, ja ir vēlēšanās un pateikt, lai ar kādu no šiem saldumiem mutē skaidri un skaļi izrunā vārdu Pamplona. Šī spēle pazīstama bērnu vidū, jo lielākai daļai kaut kas izkrīt no mutes. 

    Vēl viens tradicionāls ēdiens Spānijā Ziemassvētkos ir šķiņķis, īpaši, Ibērijas šķiņķis (Jamón Ibérico), kas šajā laika posmā ir katrā mājā, tāpat kā spāņu Ziemassvētku saldumi. 

     

    Informācija iegūta:

    No hay comentarios:

    Publicar un comentario