Spānija Latvija: Šis blogs ir veltīts Latvijai un Spānijai, tāpēc raksti par Latviju lasāmi spāniski, bet raksti par Spāniju latviski. Blogā var atrast sākot ar receptēm līdz ceļojumu aprakstiem, tradīcijām un vienkārši interesantām lietām.

España Letonia: Este blog se dedica a Letonia y España por eso los artículos de Letonia están en español y los artículos de España en letón. ¡Descubre Letonia en este blog!

1 jul 2012

Apbrīnojamas vietas Spānijā 2: Sepulveda - Una ruta maravillosa en España 2: Sepúlveda



Pēc Pedrasas (Pedraza) apskates, nākamā pietura mūsu ceļojumā ir Sepulveda – otrs ciems, kas atrodas Segovijas (Segovia) rajonā.

Sepulveda atrodas 57 km no Segovijas, 120 km no Madrides un tā ievērojama ar savu Dabas parku ‘Oses del Rio Duraton’ (Parque Natural de las Hoces del Río Duratón).
Pirmie dati, kas liecina, ka Sepulveda bijusi apdzīvota, nāk no Dzelzs laikmeta starp V un II gadsimta p.m.ē., bet līdz mūsdienām tur norisinājušies daudzi nozīmīgi notikumi, kā piemēram, dažādas kaujas ar arābiem, kā arī ar portugāļiem.
Sepulveda mūs pārsteidz ar saviem skatiem. Ciema zemākajā daļā varam redzēt romiešu tiltu, kas palicis no pirmajiem iedzīvotājiem. Nonākot Sepulvedā noteikti vērts apmaldīties tās mazajās, šaurajās un kalnainās ieliņās. Jāizceļ arī skaistās romiešu baznīcas ar saviem tornīšiem, kas ir neatņemama pilsētas panorāmas sastāvdaļa.


Apskates objekti

Ekskursiju vajadzētu sākt ar Tūrisma biroja apmeklējumu, lai iegūtu karti un papildus informāciju. Tas atrodas Trigo laukumā (Plaza del Trigo).
Tūrisma birojs atrodas vecā ciema cietuma ēkā, tam pretī – Rātsnams. Blakus Trigo laukumam ir arī Spānijas laukums (Plaza de España), kas bija un ir vissvarīgākais ciemā, jo tur tika svinēti svētki, rīkots tirgus, pat vēršu cīņas.


Sepulveda pazīstama kā ‘Ciems ar septiņiem vārtiem’ (Villa con las Siete Puertas). Joprojām iespējams apskatīt labi salgabājušos visulaiku aizsargmūri, kas celts X gadsimtā.

Barbakanas iela - Calle Barbacana

Tur atrodas vislabāk saglabājušais mūris, ko X gadsimtā cēluši arābi, lai arī gadu gaitā tai veiktas izmaiņas. Arābi būvniecībā izmantojuši no romiešiem palikušos materiālus. ‘Barbacana’ nozīmē dubultaizsardzība.
Šeit arī atrodas Asoges vārti (Puerta del Azogue), vārds ‘azogue’ nozīmē ‘tirgus’. Ar to saprotam, ka šajā vietā notika iknedēļas tirgus.
Mūsdienās Barbakanas iela ir galvenais ciema ceļš, kas tiek izmantots kā tirdzniecības ceļš, kā arī vieta, kur notiek vēršu skriešana.

Proaņo jeb arāba māja – Casa de los Proaño o del Moro

Šī māja ir Proaņo ģimenes varas apliecinājums, jo fasādē redzam tās ģērboņus. Tā tiek saukta arī par Arāba māju, jo fasādē ir attēlota arāba galva. Kāpēc arāba galva? Stāsta, ka Sepulvedā dzīvojuši arābi un, kad kristieši gribēja atbrīvot ciemu no arābiem, tie uzbruka un sīvā cīņā grāfs Fernans Gonsaless (Conde Fernán González) nocirta galvenā arāba galvu un kristieši ieņēma Sepulvedu.
Galva redzama arī ģimenes ģērbonī, jo tādā veidā tā gribēja parādīt, ka ir grāda Fernana Gonsalesa pēcteči.

Sepulvedas baznīcas

Jaunavas Peņas svētnīca - Santuario de la Virgen de la Peña 

Šajā XII gadsimtā celtajā baznīcā atrodas ciema aizstāve Jaunava Peņa (Virgen de la Peña). Turpat arī varam apskatīt tai par godu izveidotu figūru – Jaunava Peņa, kurai rokās ir Jēzus bērninš. Šīs figūras tiek izmantotas Svētajā nedēļā, kad procesijās tās dodas pastaigā pa pilsētu.

Santjago baznīca - Iglesia de Santiago

Santjago baznīcā, kas nesen restaurēta, atrodas dabas parka ‘Oses del Rio Duraton’ centrs (centro de Interpretación del Parque Natural de las Hoces del río Duratón). Pie tam tur atrodas pazemes kapenes, kas iespējams ir atliekas no kādas senas baznīcas, kur arheoloģiskajos izrakumos atklātas kapa vietas akmenī, kas datējas ar X gadsimtu.

Svēto Husto un Pastora baznīca - Iglesia de los Santos Justo y Pastor

Baznīca celta XII-XIII gadsimtā. Tagad to papildina tajā atrodošais muzejs. Baznīca atrodas pie paša mūra, pie durvīm ‘Azogue’. Savas atrašanās vietas un skaistuma dēļ, domājams, ka tā bija viena no vissvarīgākajām Sepulvedas baznīcām, tajos laikos Sepulvedā bija 15 draudzes.

Svētā Bartolomeja baznīca - Iglesia de San Bartolomé

Šī baznīca būvēta XI-XII gadsimtā.

El Salvadora baznīca - Iglesia de El Salvador

Salvadora baznīca ir vissenākā Segovijas apkārtnē, jo tā sākta būvēt 1093.gadā. Šeit būtu jāpiemin, ka baznīcas tornis nav viens vesels ar baznīcu, tas ir uzbūvēts blakus un uz torni varam aiziet pa īpaši tam izveidotu eju/ gaiteni.




Lai apskatītu Sepulvedu, nav jāapskata visas rakstā pieminētās vietas, jo citādi tur varam pavadīt veselu dienu, bet galvenokār ieteiktu daļu notām apsskatīt no ārpuses un pablandīties pa tās mazajām un vienreizējām ieliņām. Bet tagad gan mums laiks doties ceļā, lai apskatītu Svētā Frutos kapelu (Ermita de San Frutos).

Pirmo rakstu par apbrīnojamām vietām Spānijām lasīt šeit:
  1. Apbrīnojamas vietas Spānijā 1: Pedrasa - Una ruta maravillosa de España 2: Pedraza 
  2. Apbrīnojamas vietas Spānijā 3: Svētā Frutos kapela - Una ruta maravillosa en España 3: Ermita de San Frutos

Izmantotie avoti:
  1. Oficina de turismo de Sepúlveda 
  2. Sepúlveda 
  3. Sepúlveda1 
  4. Sepúlveda - turismo

No hay comentarios:

Publicar un comentario