Spānija Latvija: Šis blogs ir veltīts Latvijai un Spānijai, tāpēc raksti par Latviju lasāmi spāniski, bet raksti par Spāniju latviski. Blogā var atrast sākot ar receptēm līdz ceļojumu aprakstiem, tradīcijām un vienkārši interesantām lietām.

España Letonia: Este blog se dedica a Letonia y España por eso los artículos de Letonia están en español y los artículos de España en letón. ¡Descubre Letonia en este blog!

10 dic 2011

Spānijas Ziemassvētku loterija - Lotería de Navidad


 Ziemassvētku loterija (Lotería de Navidad) ir visnozīmīgākā  loterija Spānijā un tā nu ir sagadījies, ka šogad visu gaidīto loterijas reklāmu "Sapņu Fabrika" filmējuši nekur citur kā Rīgā. Bet, kas tad īsti ir Ziemassvētku loterija?


Interesanti fakti

Pirmoreiz tā notika Kadisā (Cádiz) 1812.gada 18.decembrī.  Pirmais uzvarētājnumurs bija 03604. Pirmās loterijas biļetes cena bija 40 reāli, bet tās laimests 8000 ‘cietie peso’ (pesos fuertes), kas bija ļoti vērtīga monēta. To bieži arī vien dēvē arī par ‘el gordo’ (kas tulkojumā nozīmē ‘resns, liels’), jo tā sauc vislielāko iegūstamo prēmiju. 

Tās pirmsākumos tā tika dēvēta par ‘moderno loteriju’ (lotería moderna), jo jau kopš 1763.gada eksistēja vēl viena loterija. 1892.gada 23.decembrī ‘modernā  loterija’ tika nodēvēta par Ziemassvētku izlozi (Sorteo de Navidad), lai arī oficiāli uz biļetēm jaunais nosaukums parādījās tikai 1897.gadā.

Ziemassvētku izloze pastāvējusi visus šos gadus, arī Pilsoņa kara (Guerra Civil) laikā. 1938.gadā pat notika divas izlozes, viena Barselonā (Barcelona), otra Burgosā (Burgos) – abās pretinieku pusēs. Vēlākajos gados spāņi izlozei sāka piešķirt arvien lielāku nozīmi, kas grūtajos laikos kalpoja kā tāds cerību stariņš. Lai izvairītos no krāpšanas gadījumiem, 1941.gadā Nacionālā Monētas un Zīmogu  rūpnīca (Fábrica Nacional de Moneda y Timbre) uzņēmās biļešu ražošanu.

Popularitāte turpināja augt pateicoties mazajām prēmijām, ko ieviesa 1949.gadā. Tikai 8 gadus vēlāk, 1957.gadā spāņi pirmo reizi varēja vērot izlozi televīzijas tiešraidē.

Pēdējās divas nozīmīgākās izmaiņas bija 1984.gadā un 2002.gadā. Pirmajā pieminētajā gadā izlozē piedalījās pirmās divas meitenes no Svētā Ildefonso skolas (Colegio de San Ildefonso), kad to pārveidoja par jaukto skolu (kur zēni mācījās kopā ar meitēnēm). Otrais gads bija īpašs, jo šajā gadā ieviesa eiro. 10 biļetes maksāja 20 eiro, nevis 3000 pesetas, un arī galvenā laimesta ‘el gordo’ summa palielinājās. Bet nekas nav spējis izmainīt loterijas tiešraides ilgumu, jo tā jorprojām ilgts 3,5 stundas.

Loterijas tiešraidē laimīgos numurus dziedot paziņo bērni no jau pieminētās Svētā Ildefonso skolas. Šī skola ir nozīmīga ar to, ka jau 1543.gadā imperators Karloss V (Carlos V) tai piešķīra īpašu statusu, lai tā vienmēr būtu labi uzturēta. Kopš tā laika par skolu atbild Madrides pilsētas dome (Ayuntamiento de Madrid). Bērniem, kuri tiek atlasīti, lai piedalītos loterijā, jābūt patīkamam balss tembram un skaidrai dikcijai.


Doña Manolita ir viena no vispopulārākajām Ziemassvētku loterijas tirdzniecības vietām, kur pārdod visvairāk biļetes. 1904.gadā to nodibinājusi Manuela de Pablo (redzama bildē), kas tautā pazīstama kā Doña Manolita, un šī tirdzniecības vieta joprojām turpina savu darbību.


Visvairāk laimējušās biļetes iegādātas Madridē (72 reizes), Barselonā (37 reizes) un Seviļjā (15 reizes). Tieši tāpēc cilvēki uzskata, ka veiksmīgākās biļetes jāpērk Madridē, jo tur uzvarējušas visvairāk biļetes.

Ziemassvētku loterija jau kļuvusi par tradīciju katrā spāņu ģimenē un Ziemassvētkos kopā ar kartiņām tiek dāvinātas arī loterijas biļetes. Ir iespēja nopirkt arī vairākas loterijas biļetes ar vienu un to pašu numuru (participaciones), kurām savukārt ir vairāki apakšnumuri. Šajā gadījumā, ja tiek vinnēts, tad laimests tiek sadalīts tik daļās, cik biļešu ar šo numuru ir nopirktas. Tā dara darba vietās, universitātēs, draugu, radu un paziņu pulciņos un jāpiebilst, ka šādi vienas biļetes cena vairs nav 20 eiro, tā var maksāt sākot ar 3 eiro.

 Tirdzniecības vietas La Puerta del Sol

Ja Jums ir doma piedalīties, tad varu novēlēt vienīgi VEIKSMI!!!


Izmantotās interneta vientes:
  1. El Sorteo Extraordinario de Navidad
  2. Doña Manolita 
  3. Una tradición del siglo XIX

No hay comentarios:

Publicar un comentario