Spānija Latvija: Šis blogs ir veltīts Latvijai un Spānijai, tāpēc raksti par Latviju lasāmi spāniski, bet raksti par Spāniju latviski. Blogā var atrast sākot ar receptēm līdz ceļojumu aprakstiem, tradīcijām un vienkārši interesantām lietām.

España Letonia: Este blog se dedica a Letonia y España por eso los artículos de Letonia están en español y los artículos de España en letón. ¡Descubre Letonia en este blog!

3 oct 2011

Salmoreho - Salmorejo

Sastāvdaļas masai (iznāk 2 pilni zupas šķīvji):

500 g tomāti (jo mīkstāki, jo labāki, jo vieglāk blenderēt)
100 g vakardienas maize
100 g olīveļļa
1 daiviņa ķiploks
1 ējk.vīnetiķis
1/2 tējk.sāls

Ēd ar:
1 vārīta ola katrai porcijai
šķiņķis
svaigs gurķis


Tomātus nomazgā un apakšpusē iegriež krustu (bet ne dziļi, tikai tik daudz, lai pārgrieztu ādu). Uzvāra ūdeni, kurā ieliek tomātus. Atstāj pāris minūtes (3 vai 4) un kad redz, ka tomāta āda sāk lobīties nost, ņemam ārā un ieliekam aukstā ūdenī (gandrīz kā ar olām, lai čaumala atlec). Pēc tam nomizojam tomātus.

Sagriež maizi mazos gabaliņos un ievieto traukā, kur visu blenderēsim.

Sagriežam arī tomātus un pārklājam maizi ar tiem. Pa virsu uzberam pustējkaroti sāls. Ja maize ir ļoti cieta, tad atstāj uz pusstundu, lai samirkst.

Ķiploku sagriež vairākos gabaliņos un pievienojam maizei ar tomātiem. Ieteikums ir pievienot sākumā tikai pusdaiviņu un pagaršot, vai neliekas pa stipru. Jāņem vērā, ka ķiploka garšai jābūt labi pamanāmai. Es parasti pievienoju veselu daiviņu.

Pielej olīveļļu un vīnetiķi un sablenderējam. Pagaršojam. Ja ir vajadzība, pievienojam vēl sāli un otru pusīti ķiploka daiviņas (ja sākumā nepievienojām veselu).

Kad zupa gatava, ievietojam ledusskapī, lai atvēsinātu, jo to pasniedz aukstu. Tieši tāpēc to ēd vasarā, tāpat kā gaspačo (gazpacho), ko varētu saukt par salmoreho brāli.

Sagriežam cieti vārītas olas (uz katru šķīvi, viena ola), gurķi un šķiņķi, un pievienojam zupai.

Gatavs! Varam ēst! Labu apetīti!

Recepte ņemta no Havija receptēm.



No hay comentarios:

Publicar un comentario