Spānija Latvija: Šis blogs ir veltīts Latvijai un Spānijai, tāpēc raksti par Latviju lasāmi spāniski, bet raksti par Spāniju latviski. Blogā var atrast sākot ar receptēm līdz ceļojumu aprakstiem, tradīcijām un vienkārši interesantām lietām.

España Letonia: Este blog se dedica a Letonia y España por eso los artículos de Letonia están en español y los artículos de España en letón. ¡Descubre Letonia en este blog!

7 oct 2011

Gustava Kluča darbi skatāmi izstādē Madridē

La Casa Encendida izstāžu namā Madridē vakar tika atklāta vērienīga krievu mākslas izstāde „Sarkanā kavalērija, jaunrade un vara Padomju Krievijā (1917–1945) (La Caballería Roja. Creación y poder en la Rusia Soviética de 1917 a 1945)", kurā eksponēti arī desmit Gustava Kluča darbi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) krājuma, informē LNMM Nataļja reklāmas un informācijas darba kuratore Sujunšalijeva.



Spānijā pēdējo gadu laikā pieaug interese par 20. gadsimta pirmās puses mākslu Padomju Krievijā. Lielākajās Spānijas pilsētās jau ir notikušas tādu atzītu krievu avangarda meistaru kā Kazimira Maļeviča, Aleksandra Rodčenko un arī Latvijā dzimušā izcilā mākslinieka Gustava Kluča darbu izstādes. Atcerēsimies, ka Gustava Kluča izstāde 2009. gadā galvenokārt tika veidota no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijas.

Izstādes „Sarkanā kavalērija, jaunrade un vara Padomju Krievijā (1917–1945)" titulam kuratore Rosa Ferré izmantojusi Kazimira Maļeviča 1930. gada gleznas „Sarkanā kavalērija" nosaukumu, piesakot mērķi izveidot starpdisciplināru izstādi, lai sniegtu Spānijas skatītājiem vispusīgu pārskatu par Padomju Krievijas kultūras dzīvi laika posmā no 1917. līdz 1945. gadam.

Izstādē, kuras tapšana bijusi iespējama pateicoties Caja Madrid bankas finansiālam atbalstam, eksponēti vairāk nekā 300 mākslas darbi un dokumentālās liecības no lielākajiem Krievijas mākslas muzejiem, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, kā arī Georga Kostaki krievu avangarda mākslas kolekcijas, kas glabājas Grieķijas Laikmetīgās mākslas muzejā Salonikos. Izstādes pieteikumā rakstīts: „Šī izstāde mēģinās analizēt laikmeta estētisko strāvojumu un politiskās ietekmes savstarpējās attiecības Padomju Krievijā 1920. un 1930. gados, rādot nozīmīgākās mākslas kolekcijas, dokumentus, skaņas un audiovizuālos ierakstus. Galvenokārt mēs vēlamies parādīt katras desmitgades autoru radošo eksperimentu mākslinieciskā izpildījuma kvalitātes un jaunrades procesu, tāpēc izstādē tiks izcelts dažādu mākslinieku, rakstnieku, filmu režisoru, arhitektu un mūziķu ieguldījums." Desmit Gustava Kluča darbu izlase, kas atspoguļo mākslinieka daiļrades attīstības ceļu no 1920. gadu sākuma konstrukciju zīmējumiem līdz 1920./1930. gadu politiskajiem plakātiem fotomontāžas tehnikā, bagātina šo izstādi ar stāstu par laikmetu, kas konstruktīvistu eksperimentālo mākslu pārvērta vienā no iedarbīgākajiem padomju varas propagandas ieročiem.

Raksts no easyget.lv 
 Bildes no izstādes

 


Adrese: Ronda de Valencia 2, Madrid

Darba laiks: 10:00-21:45

Izstāde no 2011.gada 7.oktobra līdz 15.janvārim

No hay comentarios:

Publicar un comentario