Spānija Latvija: Šis blogs ir veltīts Latvijai un Spānijai, tāpēc raksti par Latviju lasāmi spāniski, bet raksti par Spāniju latviski. Blogā var atrast sākot ar receptēm līdz ceļojumu aprakstiem, tradīcijām un vienkārši interesantām lietām.

España Letonia: Este blog se dedica a Letonia y España por eso los artículos de Letonia están en español y los artículos de España en letón. ¡Descubre Letonia en este blog!

6 ene 2012

Trīs Ķēniņi – Los Reyes Magos

 
Trīs gudrie jeb trīs ķēniņi ir īpaši svarīgi Spānijā, jo vēsturiski tie zināmi daudz senāk kā Ziemassvētku vecītis un tieši viņi ir tie, kas aplaimo bērnus ar dāvanām.

Mazliet no vēstures

Kā jau daudzi esam dzirdējuši, tad trīs ķēniņi ir tie, kas ieraudzījuši mirdzam Betlēmes zvaigzni, devās sveikt piedzimušo Jēzu Kristu. Katram ķēniņam ir sava izcelsme. Melčors (Melchor) nāk no Eiropas, Gaspars (Gaspar) no Āzijas, bet Baltazars (Baltasar) no Āfrikas un viņi devās sveikt Jēzu ar dāvanām: zeltu (norāda uz viņa karalisko izcelsmi), vīraku (templī kūpināmos sveķus, kas norādīja uz dievišķo izcelsmi) un mirres (īpašas zāles, ar kurām austrumu zemēs iesvētīja mirušos, simbolizējot Jēzus ciešanas un agro nāvi).

Pirms viņi nonāca līdz silītei, Jeruzālemē trīs Austrumu gudrie satika karali Hērodu, kurš piekodināja paziņot viņam par Jēzus atrašanās vietum, lai arī viņš varētu sveikt jaunpiedzimušo. Turpinot ceļu, ķēniņiem parādījās eņģelis atklājot Hēroda patiesos iemeslus (par ko varam lasīt rakstā par Svēto Nevainīgo dienu), nogalināt Jēzu un tā nu ķēniņi paklausīja eņģelim un atpakaļ devās pa citu ceļu.

Patiesībā, tikai tāpēc, ka Jēzum tika aiznestas trīs dāvanas, pieņēma, ka bija trīs ķēniņi, lai arī skaidrības nav, jo ir citas leģendas, kas stāsta, ka viņi bija divi, četri, septiņi vai pat divpatsmit.

Vēstule
Tāpat kā bērni raksta vēstules Ziemassvētku vecītim, Spānijā tiek rakstītas vēstules trim ķēniņiem. Saturs ir tāds pats kā vēstulēs, kas veltītas Ziemassvētku vecītim, lūdzot dāvanas. Vēstule, protams, arī jānosūta. To var izdarīt atstājot vēstuli ķēniņiem redzamā vietā 5.janvārī pirms gulētiešanas, doties uz kādu no lielveikaliem, kur pavisam droši var atrast kādu no ķēniņiem, ja ne visus trīs, vai arī karalisko sūtni, kas vēstules pēc tam nosūta pašiem gudrajiem.­­­­­­ Mūsdienās to var darīt arī pa e-pastu. 

Ja vēstules nodod trim ķēniņiem vai karaliskajam sūtnim, tad jābūt gatavam atbildēt uz uzdotajiem jautājiem: Vai esi labi uzvedies skolā, mājās? Vai esi labi izturējies pret savu ģimeni? Bērni, kas bijuši nepaklausīgi, saņem ‘ogles’ (carbón) – konfektes ogles izskatā, ko var iegādāties katrā veikalā. 

Trīs Ķēniņu gājiens


Trīs Ķēniņu diena ir 6.janvāris, taču ļoti svarīgs ir arī 5.janvāris, jo tiek rīkots Trīs Ķēniņu gājiens (Cabalgata de los Reyes Magos). Tas norit visos pilsētās un ciematos. Cilvēki jau laicīgi sāk ieņemt vietas, lai varētu pēc iespējas labāk redzēt gan pieaugušie, gan viņu bērni. Madridē ir viens no grandiozākajiem gājieniem, kas tiek raidīts tiešraidē televīzijā.

Pirmais šāda veida gājiens rīkots 1855.gada 5.janvārī Alkojas pilsētā (Alcoy) Valensijā (Valencia). Pirmoreiz rakstos tas minēts 1866.gadā, līdz ar to tas ir pirmais rīkotais trīs ķēniņu gājiens pasaulē. Ar 1876.gadu gājienus sāka rīkot arī citās pilsētās, līdz šī tradīcija izplatījās visā Spānijā.

Ir tik daudz veidi, kā gudrie parādās gājienā, piemēram, zirgu mugurā, ar lidmašīnu, kuģi, lai arī visierastākais veids ir speciāli gājienam veidotām zemām platformām uz riteņiem. Gājiena laikā tā vērotājiem tiek mestas konfektes un citreiz arī kādas citas mazas dāvaniņas.


Kad gājiens apskatīts, bērniem jādodas mājās, jānoliek apavi uz balkona, jebkurā citā redzamā vietā vai arī mūsdienās jau zem eglītes. Blakus apaviem jābūt ūdens traukam un kaut kam ēdamam (maizei, salmiem), lai kamieļiem būtu ar ko pamieloties pēc tāla ceļa, bet trim ķēniņiem labāk atstāt mazliet no Ziemassvētku saldumiem, jo viņi arī būs izsalkuši, un kaut ko, lai neslāpst. Kad viss sagatavots, tad ātri jādodas gulēt, lai netraucētu ķēniņiem darbā.

Bildē, kas atrodas apakšā, varam redzēt ķēniņus kāpjam augšā pa balkonu. Šis ir visai ierasts skats Spānijā Ziemassvētku laikā, jo pie daudzām mājām piekārta šāda vai līdzīga dekorācija. Mazāk, bet tomēr ir iespējams redzēt arī Ziemassvētku vecīti tādā pašā pozā.


Lielais fināls

No rīta, kad bērni pamodušies, pie apaviem var atrast dāvanas un nu sākas lielā dāvanu saiņošana. Visu laiku tiek runāts par bērniem, bet nevar nepieminēt, ka arī pieaugušie saņem dāvanas 6.janvāra rītā. Tātad, ja visi labu uzvedušies, tad saņem gaidītās dāvanas.


Svarīgs notikums ir arī ķēniņu tortes jeb ķēniņu roskona (roscón de reyes) ēšana. Roskons veidots no saldas mīklas gredzena formā, pēc izcepšanas to pārgriež uz pusēm un piepilda ar krēmu vai putukrējumu. To dekorē ar riekstiem vai sausiem augļiem. Ar to vēl nekas nebeidzas. Roskonu ēdot var atrast divus pārsteigumus, no kuriem viena ir figūriņa ar kādu no trim ķēniņiem vai arī cūkupupa. Tam, kam gadās gabaliņš ar ķēniņu, būs īpaši veiksmīgs Jaunais gads, bet tam, kuram bija cūkupupa, jāmaksā par apēsto roskonu un nākamajā gadā jāpērk jauns roskons nākamajā Trīs Ķēniņu dienā.


Izmantotās vietnes:
  1. Día de los Reyes Magos 
  2. Origenes, leyendas y tradiciones de los Reyes Magos 
  3. La llegada de los Reyes Magos 
  4. La mágica espera de los Reyes Magos 
  5. Cabalgata de Reyos Magos 
  6. Roscón de Reyes

No hay comentarios:

Publicar un comentario