Ja braucam uz Spāniju, tad šis ir viens no tiem tipiskajiem ēdieniem, kas noteikti jānogaršo. Mūsu izpratnē tie varētu virtuļi spāņu gaumē, bet rakstā tomēr turpināšu lietot vārdu ‘churros’ (čurros).
Pagatavošana un čurros veidi
Lai pagatavotu čurros, nepieciešami milti, ūdens, cukurs un sāls. Šī masa tiek ielikta tam speciāli paredzētā aparātā, kas to pārveido cilindriskā formā, un tūlīt tā tiek likta vārošā eļļā.
Ir pieejami, lai arī ne visās čurrerijās, divu veidu čurros. Ekstremadūrā abiem veidiem ir viens vārds un tas ir čurros, vienīgā atšķirība, ka ir mazie jeb tievie čurros un parastie, bet citur Spānijā tiem ir divi dažādi nosaukumi.
- Čurros – tievi (pirksta resnumā) jeb mazie čurros.
- Porras – resni čurros (redzam pirmajā bildē). Atšķiras arī mīklas sastāvdaļas, jo šajā mīklā pievieno naža galu sodas, atstāj kādas 10 minūtes ievilkties un tiek pievienoti vairāk milti kā čurros.
Tradīcija
Čurros pasniedz ar karstu šokolādi vai kafiju un tos mēdz ēst brokastīs jeb launagā. Lielāks pieprasījums ir ziemas mēnešos, bet vasarā tas mazliet sarūk.
Īpaši čurros garšo bērniem karstās šokolādes dēļ, bet tie ir iecienīti arī jaunieši vidū, kad ap 6 no rīta viņi dodas mājās no ballēšanās, jo tieši šajā brīdī jūt lielu izsalkumu.
Čurros ir populāri arī citās spāniski runājošās valstīs, piemēram, Meksikā, Urugvajā, Čīlē, Kolumbijā un citās. Tiem var būt taisna forma vai izliekta.
Tiem var būt pildījums vai arī čurros var būt vienkārši apviļāti cukurā vai šokolādes glazūrā. Čurros var iegādāties tam speciāli paredzētās vietās - kafejnīcās ar nosaukumu ‘churrería’ (čurrerija) un ‘chocolatería’ (čokolatērija). Viena no senākajām, slavenākajām un iecienītākajām vietām Madridē šajā jomā ir ‘Chocolatería San Ginés’, kas atvērta 1894.gadā un vēl joprojām turpina savu darbu. Tā atrodas Madrides centrā, tāpēc arī labi pieejama tūristiem.
Vēl viena lieta, kas jāatceras, ka šokolāde un kafija ir domāta, lai tajā mērcētu čurros. Dodu priekšroku karstai šokolādei, jo tad tā ir tāda kā glazūra un garšo vienreizēji.
Informācija iegūta no:
No hay comentarios:
Publicar un comentario