Spānija Latvija: Šis blogs ir veltīts Latvijai un Spānijai, tāpēc raksti par Latviju lasāmi spāniski, bet raksti par Spāniju latviski. Blogā var atrast sākot ar receptēm līdz ceļojumu aprakstiem, tradīcijām un vienkārši interesantām lietām.

España Letonia: Este blog se dedica a Letonia y España por eso los artículos de Letonia están en español y los artículos de España en letón. ¡Descubre Letonia en este blog!

26 nov 2011

Madride iededz Ziemassvētku gaismiņas - Madrid enciende sus luces de Navidad

25.novembrī Madride iededza Ziemassvētku lampiņas un nu ir gatava sagaidīt svētkus. Pavisam pilsētā iedegtas 3,8 miljonu spuldzītes, kas grezno galvaspilsētas ielas un turpinās to darīt līdz pat 5.janvāra naktij, jo 6.janvāris ir Trīs Gudro/ Ķēniņu/ Kungu diena (Día de Reyes), kas mums vairāk pazīstama kā Zvaigznes diena.

Šogad nav iespēja redzēt neko jaunu, jo Madridē izmanto tās pašas dekorācijas, ko iepriekšējos gadus. Šīs dekorācijas ir īpašas ar to, ka tās veidojuši slaveni spāņu modes mākslinieki, arhitekti un grafiskie dizaineri, piemēram, Ana Lokinga (Ana Locking) Fuenkarrala ielā (Calle Fuencarral), Agata Ruisa de la Prada (Ágatha Ruiz de la Prada) Madrides slavenajā Saules vārtu laukumā (Puerta del Sol), kā arī citas nozīmīgas personas.



'Gaišās stundas'

No 25.novembra līdz pat 23.decembrim galvaspilsētu izgaismos no 18:00 līdz 22:00 no pirmdienas līdz trešdienai, no 18:00 līdz 23:00 ceturtdienās, svētdienās, pirmssvētku un svētku dienās, bet no 18:00 līdz 24:00 piektdienās un sestdienās.

24.decembrī un 5.janvārī Ziemassvētku noskaņu varēs baudīt no 18:00 līdz 3:00, bet visilgāk šī iespēja būs 31.decembrī no 18:00 līdz pat 6:00. No 25.decembra līdz 6.janvārim apgaismojumu ieslēgs tāpat kā visas citas dienas, tātad 18:00, bet izslēgs 23:00.

Ir padomāts arī par enerģijas taupīšanu, tāpēc šogad pilsētā degs par 600 000 spuldzītēm mazāk kā pagājušajā gadā. Ir samazināta spuldzīšu jauda un elektrības patēriņš. Kopumā ietaupīti 2,5 miljonu eiro.

Citi Ziemassvētku rotājumi

Saules vārtu laukumā (Puerta del Sol) tāpat kā pēdējos trīs gadus novietota 51 metru augstā Agatas Ruisas de la Pradas (Ágatha Ruiz de la Prada) veidotā egle.

Cajao (Callao) laukumā ir izveidots Rokefelleru centrs (Rockefeller Center), kur atvērta 140 m2 liela slidotava un uzstādīta Ziemassvētku egle, kuras galotni rotā Spānijā ražota porcelāna zvaigzne.

Pie lielveikala El Korte Ingles (El Corte Inglés) ieejas no Maestro Viktorija ielas (Calle Maestro Victoria) apskatāma fasāde ar nosaukumu "Pitiflu saldais cirks" (Dulce Circo de Pitiflú), kas veltīts bērniem.

Jau izdekorēti arī citu veikalu skatlogi un sagatavoti arī Ziemassvētku tirdziņi, kas atgādina Vācijā veidotos tirdziņus (Weihnachtsmarkt). Viens no tiem izveidots Galvenajā laukumā (Plaza Mayor), kurā uzbūvētas 82 mājiņas, kurās tirgo dažnedažādas Ziemassvētkiem tipiskas lietas, kā piemēram, figūriņas Betlēmes (Belén/ Nacimiento) ainiņas veidošanai, bet par to jau ir cits stāsts.

Bildes
Galvenais laukums (Plaza Mayor)

Galvenais laukums (Plaza Mayor)

El Korte Ingles (El Corte Inglés)

Cajao laukums (Plaza Callao)

Gran Vía

"Pitiflu saldais cirks" (Dulce Circo de Pitiflú) pie El Korte Ingles (El Corte Inglés)

Izmantotā informācija:

No hay comentarios:

Publicar un comentario