Spānija Latvija: Šis blogs ir veltīts Latvijai un Spānijai, tāpēc raksti par Latviju lasāmi spāniski, bet raksti par Spāniju latviski. Blogā var atrast sākot ar receptēm līdz ceļojumu aprakstiem, tradīcijām un vienkārši interesantām lietām.

España Letonia: Este blog se dedica a Letonia y España por eso los artículos de Letonia están en español y los artículos de España en letón. ¡Descubre Letonia en este blog!

29 nov 2011

Maizes drupatas - Migas


Sākšu ar to, ka liels paldies jāsaka Esterei (Esther) par stāstīšanu, rādīšanu un darīšanu, lai mums visiem būtu skaidrs kā pagatavot šo vienreizējo ēdienu. 

'Migas' tulkojumā no spāņu valodas nozīmē 'drupatas'. Šis ir tipisks ganu ēdiens, saukts arī 'ganu drupatas', 'maizes drupatas', jo gani tā pagatavošanai izmanto pārpalikušu, mazliet sakaltušu maizi. Migas tika un jorpojām tiek ēstas cūkas nokaušanas svētkos, kas ilgst 3 dienas, lai arī mūsdienās tos rīko reti. Tās tipiskas Lamančā (La Mancha), Mursijā (Murcia), Andalūzijā (Andalucía), Ekstremadurā (Extremadura), Aragonā (Aragón), tāpat kā Alenteho (Alentejo) reģionā Portugālē (Portugal). Katrā vietā tās gatavo un pasniedz mazliet savādāk, piemēram, Kaseresā (Cáceres) un Madridē (Madrid) migas pasniedz ar ceptām olām, bet citviet ar vīnogām, apelsīniem vai papriku.

Ir trīs veidu migas:
  • Baltās migas (migas blancas) – gatavo ar ķiploku un pasniedz ar speķis (panceta)
  • Sārtās migas (migas coloradas) – pagatavo ar paprikas pulveri, kas ēdienu padara krāsainu, un pasniedz ar čoriso (chorizo) – tipisku spāņu desu
  • Saldās migas (migas dulces) – gatavo bez ķiploka

Ķeramies pie gatavošanas!

Sastāvdaļas (3-4 personām):
1 kg iepriekšējās dienas baltmaizes (maizes vidusdaļa)
1 glāze ūdens
Olīveļļa
Sāls
1 daiviņa ķiploka

Kā pirmās gatavosim baltās migas, tāpēc mums nepieciešams arī speķis.


Sākam ar maizes vidusdaļas jeb, kā to Spānijā sauc, maizes 'sirds' izņemšanu un sagatavojam drupatas (sasmalcinām maizi). Ieteicams izmantot iepriekšējās dienas maizi, jo no tās var viegli izveidot drupatas, jo svaigas maizes ‘sirds’ ir tik mīksta, ka sanāk vairāk tādi kā maizes gabaliņi, ne drupatas.


 Pēc tam sagatavojam speķi, sagriežot to apmēram 1 cm lielos gabaliņos, apsālot, pievienojot maltos piparus,  un liekam cepties uz lēnas liesmas ar 1 tējkaroti olīveļļu, jo spēķis izdala daudz taukvielu.


Kamēr spēķis cepas, turpinām ar drupatām. Paņemam 1 daiviņu ķiploka, to nemizojot, iegriežam tās vidū, nepārgriežot to uz pusēm un liekam cepties pannā ar olīveļļu, lai eļļa iegūst ķiploka garšu. Ielejam ūdeni glāzē, ko samaisam ar sāli (nepilnu tējkaroti) un sākam mitrināt drupatas. To darām iemērcot pirkstus sālsūdenī un apšļakstot drupatas, jo tām jābūt tikai nedaudz mitrām, ne slapjām.


Kad ķiploks ir apcepies, izņemam to no pannas un tā vietā liekam cepties drupatas. Jābūt ļoti uzmanīgiem, lai tās nepiedeg, tāpēc ik pa laikam uzšļakstām nedaudz ūdens un turpinām maisīt, jo mūsu mērķis nav cepta maize. Kad drupatas gatavas, tām pievienojam apcepto speķi un turpinām cept kādas 3 minūtes, neaizmirstot mitrināšanu.


Sārtās migas gatavo ar paprikas pulveri un pasniedz ar čoriso, bet varam iztikt arī bez tā. Vienīgā atšķirība no baltajām ir tā, ka brīdī, kad liekam drupatas cepties uz pannas, tām uzberam paprikas pulveri, kas piedod sarkanīgu nokrāsu un stiprāku garšu. Ja ir pieejams, tad varam uzcept gabaliņos sagrieztu čoriso, ko pievienojam drupatām, kad tās jau gatavas, un īsu brīdi tos cepam kopā, tieši tāpat kā baltās migas. Protams, neaizmirstam mitrināt.

Saldās migas arī gatavo tāpat kā baltās un krāsainās, tikai bez ķiploka, un ar mazāku sāls daudzumu ūdenī, ko izmantojam šļakstināšanai. Tās pasniedz ar kafiju vai karsto šokolādi.

Piebilde: Migas ēd ar ēdamkaroti, jo to būtu grūti izdarīt ar dakšiņu.

Lai labi garšo!

No hay comentarios:

Publicar un comentario